torstai 4. kesäkuuta 2015

Äitienpäivä

Mitä useampi kokki, sen nopeampi soppa.
Normaalisti äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina. Ecuadorissa mikään ei ole siinä mielessä normaalia. Ecuadorilaiselle yksi päivä on kuin yksi kuukausi. Se pätee ainakin äitienpäivään, jota vietetään koko kuukauden, koulusta, kaupungista ja läänistä riippuen. Juhannusjuhlat, la fiesta de San Juan, kestää koko kesäkuun. San Pedro heinäkuun.

Lupaavasti porisee.
Valmistumista seurataan silmä kovana.
Bella Vistassa vietimme äitienpäivää kahtena sunnuntaina, 17. ja 24. toukokuuta. 17.5. miehet häärivät kokkeina. Kaksi suurta kattilaa oli tulella. Toisessa keitettiin riisiä, toisessa kanaa. Innolla tuntuivat kaikki osallistuvan ruuanlaittoon eikä naisilta paljon ohjeita kyselty. Näki, että ruokaa on tehty ennenkin. Kolmannessa kattilassa, vähän sivummalla, keitettiin herneitä ja porkkanaa. Kätevästi nuotion lämpötilaa säädeltiin puitten asennolla. Alle tunnissa oli tehty herkullinen riisikanarisotto vihanneksin. Juomaksi valmistettiin canela-puun lehdistä kanelinmakuinen lämmin yrttijuoma.  Lapset pääsivät ensimmäiseksi ruokajonoon, sitten naiset ja lopuksi miehet. Annoksia tuli toista sataa ja kaikille tuntuivat miesten valmistavat herkut maittavan.

Ramiro ja Ipolito kanojen kimpussa.
Lapset ruokajonossa.
Toisena sunnuntaina, 24.5. oli muun ohjelman vuoro. Ensin pidettiin normaali Jumalanpalvelus. Sen jälkeen äideille pidettiin ihan oma kokous. Misahuallissa oli teetetty kakku ja jokainen äiti sai kokouksen jälkeen oman palansa. Sitten oli puheita äideille ja musiikkia yltäkylläisesti. On hyvä, että äideillä on oma juhlapäivänsä. Hehän kantavat suuren vastuun kotona. Intiaaniäidin osa ei ole helppo. Vaikka huolensa on kaikilla äideillä, heille suuri kiitos arvokkaasta panoksestaan perheittensä puolesta.

Hyvää äitienpäivää sanoin ja sävelin.
Teksti ja kuvat: Pekka Paukkala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti