keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Rakentamisen aikaa

Maaliskuun alussa Bella Vistassa aloitettiin uuden lisärakennuksen teko. Kaikki työt tehdään talkoilla. Työ alkoi tontin raivaamisella. Banaanipuut ja ruohot leikattiin. Maastoa tasoitettiin. Bella Vistan siunaus on siinä, että se on uusi seurakunta uusine uskovineen. On intoa ja energiaa.  Innolla osallistutaan yhteisiin talkoisiin riittää. Eikä mikään yhdistäkään niin kuin yhteinen vaivannäkö. Talkoissa tulevat myös itse kunkin luonteenpiirteet hyvin esiin. Näkee kuka on johtajatyyppi, kuka on tekevinään töitä ja kuka tekee oikein olan takaa, kahden edestä. Kuka haluaa sovitella kiistoissa, kenellä on palvelemisen lahja ja kellä mitäkin. Meitä on moneksi, mutta rakkaus rakentaa, yhteinen vaiva ja yhteinen ilo yhdistää.

Tontti putsattu, rakennus hahmoteltu.
Talkoissa on ollut monta vaihetta. Hiekkaa kaivettiin Bella Vistan vastaiselta rannalta, ja kannettiin säkeissä kanoottiin. Sitten kanootti melottiin porukalla omalle rannalle ja siitä taas kantamalla säkit selässä työmaalle. Itse en nyt ole voinut osallistua kantamisiin. Olkapää on siinä kunnossa, ettei sillä kanneta. Mutta sekin on mukanaoloa kun on paikalla ja auttaa missä voi. Raskaan hiekan rahtaukseen meni kolme talkoopäivää. Siinä ajassa hiekkaa oli kertynyt noin kymmenen mottia, kunnon kuorma-autolasti. Sitten oli kivien vuoro. Kaikki kannettiin selässä rannasta. Työhön osallistui niin naisia kuin lapsiakin. Paljon kului hikeä ja chichaa. Chicha on tyypillinen juoma intiaanikylissä. Sitä voi valmistaa useammastakin raaka-aineesta mutta Bella Vistassa se on etupäässä valmistetaan yucasta (maniokista).  Chicha on lievästi käytettyä valkoista vellimäistä juomaa. Se toimii yhtä aikaa sekä janojuomana että ravintona.


Raudoitushommia.
Ensimmäinen pilari on valettu.
Kun tuli tolppien teon aika, ensin tehtiin muotit. Harjateräksestä ja chontapuun pitkistä rimoista tehtiin raudoitus ja sitten vain tolppaa valamaan. Sementtiä tuotiin talkoisiin korkeintaan 8 säkkiä kerrallaan. Ne ostettiin Tenasta, lastattiin autoomme ja ajettiin Los Riosin kylään. Siellä ne siirrettiin kanoottiin. Useana vientikertana satoi, joten joka pussi oli laitettava jätesäkin sisään. Sitten Bella Vistassa säkit kannettiin selässä kirkolle, noin 400 metrin matka. Jos sementtiä ostaa enemmän kerralla kuin käyttää, ne kostuvat ja pilaantuvat nopeasti.

Pastorit Nelson ja Ramiro sirklaamassa.
Työn kaikki vaiheet ovat hitaita mutta talkoita on tehty kaksi kertaa viikossa, lauantaisin ja keskiviikkoisin. Lauantai-iltana on yhteinen kokous, jossa on kaikenikäiset yhdessä koolla. Pikku hiljaa lisätilat nousevat. Bella Vistan väki on kerännyt joukostaan lähes tuhat dollaria. Lisäapua on tullut sekä Missio Ecuadorilta, että rakkailta veljiltä ja siskoilta Kanadasta.


Muoto alkaa hahmottua.


Teksti ja kuvat: Pekka Paukkala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti